Koruna ztrácela po vyjádření viceguvernéra ČNB Tomšíka

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Koruna po prodlouženém víkendu během dnešního dopoledne ztrácí. K euru česká měna oslabila o tři haléře na 25,75 Kč/EUR. Vůči dolaru byla kolem 10:30 o pět haléřů slabší než v pátek, kurz měl podle serveru Patria Online hodnotu 18,70 Kč/USD. Podle analytika Patrie Tomáše Vlka tuzemská měna reagovala oslabením na ranní komentář viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka.

Ten prohlásil, že by měnová politika měla být dále uvolněna v zájmu dosažení inflačního cíle. Osobně by prý neváhal a zasáhl. "Ačkoli Vladimír Tomšík patří mezi zastánce intervencí už déle a nejde o změnu postoje, na korunu jeho slova v úvodu zřejmě negativně zapůsobila," uvedl ve svém komentáři Vlk.

Kurz koruny podle něj naopak vůbec neovlivnily výsledky předčasných parlamentních voleb, které skončily v sobotu. "Trh před volbami nevykazoval známky nervozity nebo příprav na špatné zprávy a převládalo vyčkávání. Ani teď není důvod k reakci, neboť to vypadá, že rozložení sil ve Sněmovně zřejmě zabrání větším změnám v rozpočtové politice," vysvětlil analytik.

Podobně jako koruna během dopoledne mírně oslaboval také polský zlotý, naopak forint stagnuje v očekávání dnešního jednání maďarské centrální banky. Předpokládá se, že dojde ke snížení úrokových sazeb o 20 bodů.

Kurz dolaru k euru se dostává čím dál hlouběji pod hranici 1,38 USD/EUR, do 10:30 klesl na 1,3761 USD/EUR. Dnes budou v zámoří zveřejněny statistiky maloobchodních tržeb a údaje o spotřebitelské důvěře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK