Čtvrtletní zisk Rosněfti díky převzetí TNK-BP výrazně vzrostl

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. října (ČTK) - Zisk největší ruské ropné společnosti Rosněfť ve třetím čtvrtletí výrazně vzrostl, zčásti díky letošnímu pohlcení menšího konkurenta TNK-BP. Plyne to z dnešního sdělení společnosti. Po převzetí TNK-BP se Rosněfť stala podle objemu těžby největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě.

Čistý zisk Rosněfti dosáhl 280 miliard rublů (asi 163 miliard Kč) proti zisku 181 miliard rublů před rokem. V letošním jarním čtvrtletí měla firma zisk 35 miliard rublů. Výsledek byl podle agentury Reuters zhruba v souladu s odhady analytiků, akcie firmy tak po zprávě posílily asi o jedno procento.

Rosněfť se na produkci ropy v Rusku podílí asi 40 procenty. Firma zvýšila za čtvrtletí těžbu ropy a dalších kapalných uhlovodíků proti druhému kvartálu o 0,2 procenta na 4,19 milionu barelů.

Rosněfť letos v březnu dokončila převzetí společnosti TNK-BP, za kterou zaplatila 55 miliard dolarů (zhruba jeden bilion Kč). TNK-BP byl společným podnikem ruské TNK a britské skupiny BP a třetím největším producentem ropy v Rusku. BP je po transakci předním akcionářem Rosněfti, kde má téměř pětinový podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK