MMR: Hypoteční trh letos stoupl o čtvrtinu na 110 miliard Kč

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Banky v Česku za tři čtvrtletí poskytly občanům 67.800 hypotečních úvěrů za celkem 109,9 miliardy korun, což byl meziroční nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů o více než čtvrtinu. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Růst hypotečního trhu ve třetím kvartálu dále zrychlil.

Celkově letos hypoteční banky poskytly občanům, firmám i obcím a městům přes 69.000 hypoték za 129,5 miliardy korun. To je meziroční nárůst co do počtu o 28 procent a co do objemu o téměř třetinu.

V případě pokračujícího tempa by výsledky za celý trh mohly do konce roku předčit rekordní rok 2007, kdy si lidé vzali hypotéky za více než 140 miliard korun. Nahrávají tomu stále výhodné úrokové sazby i stabilní ceny nemovitostí.

"Češi podle dat MMR ani letos neztrácejí chuť řešit vlastní bydlení, právě naopak. Výsledek trhu za letošní rok tak určitě zcela překoná náš původní scénář vývoje trhu z počátku roku. Důvodem jsou nízké sazby, výhodné ceny nemovitostí a určitá stabilizace ekonomické situace. Zatím nevidím důvod, proč by se tento trend měl měnit, nicméně svou roli na konci roku může sehrát připravenost a reakce bank na nový občanský zákoník," komentoval vývoj trhu generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Loni banky poskytly občanům 73.595 hypotečních úvěrů za celkem 121,6 miliardy korun, což byl meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů o 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK