MŽP souhlasí se vznikem letiště ve Vodochodech

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí souhlasí se vznikem letiště ve Vodochodech. V rámci řízení o dopadu projektu na životní prostředí (EIA) si ale vymínilo 124 podmínek, které jsou nezbytné pro zachování životního prostředí a ochranu obyvatel okolí před hlukem. Požaduje například dostavět chystaný přivaděč na dálnici D8 a omezení pro noční lety. Úřad to dnes uvedl na svých internetových stránkách. Se stavbou letiště ostře nesouhlasí obce v okolí, proti stavbě je i Středočeský kraj.

Mezi podstatnými připomínkami uvedlo ministerstvo zejména ty, které chrání zdraví obyvatel a omezují počet startů a přistání letadel a celkovou velikost strojů, které bude moci vodochodské letiště přijímat. Za rok tak podle úřadu může Vodochodské letiště odbavit 35.000 startů a přistání, což je zhruba čtvrtinu objemu odbavených strojů na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni. Další podmínkou je zákaz plánování startů a přistání letadel od 22:00 do 6:00 a zákaz přijímat letadla s rozpětím křídel nad 36 metrů.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat by začalo nejdříve v roce 2016.

cfr jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK