Praha plánuje zdražit svoz odpadu, asi o dvě koruny měsíčně

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Praha plánuje zvýšit poplatek za svoz komunálního odpadu o 3,3 procenta, tedy o míru loňské inflace. Pražané by si tak za popelnici měsíčně měli připlatit v průměru o dvě koruny navíc. Do městské pokladny by ročně přibylo 21 milionů korun, zjistila ČTK z dnešního usnesení rady. Kvůli zdražení musí radní připravit novelu vyhlášky o odpadech. Kdy začne platit, není zatím jasné. Vedení města nedávno odsouhlasilo také zdražení vody.

Výše poplatku závisí v Praze na velikosti popelnic a na tom, jak často se vyvážejí. Odvoz odpadu vyjde obyvatele nejčastěji na částky v rozmezí od 300 do 1200 korun, vyplývá z webu Pražských služeb.

Svoz komunálního odpadu podražil v metropoli naposledy v roce 2005. Magistrát zvýšení poplatků tehdy zdůvodnil zvýšením sazby daně z přidané hodnoty na tuto službu z pěti na 19 procent. Poplatek tehdy vzrostl v průměru o 13,5 procenta.

Zatímco poplatky za odpad zůstávaly v Praze několik let stejné, tak třeba ceny za vodu se zvyšují poměrně pravidelně. Podle nedávného rozhodnutí radních si lidé od nového roku připlatí zhruba o dvě procenta. V současné době platí na vodném a stočném 74,35 koruny za metr krychlový.

Pražská rada dnes zároveň rozhodla poněkolikáté prodloužit smlouvu s Pražskými službami, které svoz a likvidaci odpadu zajišťují. Služby město v loňském roce stály 1,19 miliardy korun, z toho lidé na poplatcích zaplatili asi 690 milionů. Letos budou podle odhadů náklady za svoz o zhruba 100 milionů vyšší, vyplývá z materiálů projednaných radou.

Pražské služby magistrát vybral v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění - podal tedy výzvu jednomu uchazeči. Dodavatele musela Praha vybrat do konce října, kdy končí původní smlouva na tyto služby. Smlouva začne platit od 1. listopadu 2013.

Následně Praha vypíše otevřený tendr na svoz komunálního odpadu, kdy je cena zakázky předpokládána 4,4 miliardy korun bez DPH. Zakázka bude podle předpokladu vypsána ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Smlouvu s vítězem tendru Praha podepíše na čtyři roky. Kromě svozu odpadu bude muset vítězná firma rovněž zajistit provoz takzvaných call center.

Jakmile začne platit smlouva s novým dodavatelem vybraným z otevřeného řízení, nyní podepsaná smlouva s Pražskými službami přestane platit - nemusí být tedy plněna až do 31. října, jak je v ní uvedeno.

Praha má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původně měla desetiletou smlouvu s Pražskými službami. Smlouva skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami prodloužila.

Praha zároveň usiluje o odkup podílu asi 17,3 procenta, který v Pražských službách vlastní společnost Northward Holding Limited. Ta jej na konci loňského roku koupila od skupiny Natland. Praha nyní v Pražských službách ovládá 77 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK