Portugalsko by v druhé polovině roku mělo pokračovat v růstu

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 29. října (ČTK) - Portugalská ekonomika podle odhadů vlády ve třetím čtvrtletí vzrostla a růst by si měla udržet i v posledních třech měsících letošního roku. Prohlásil to dnes ve svém projevu v parlamentu ministr hospodářství António Pires de Lima. Portugalsku se ve druhém čtvrtletí podařilo vymanit z nejhorší recese od 70. let minulého století a hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 1,1 procenta.

Za celý letošní rok však vláda očekává, že HDP ještě klesne, a to o 1,8 procenta. Ekonomiku stále částečně táhne dolů úsporný program, který Lisabon musel zavést kvůli mezinárodní finanční pomoci. V meziročním srovnání tak HDP nadále klesá. V příštím roce však již má vzrůst o 0,8 procenta.

Ministr rovněž potvrdil, že Lisabon dokončí úvěrový program do poloviny příštího roku a splní všechny cíle programu. Vláda tento měsíc oznámila novou vlnu rozpočtových škrtů, kterou pobouřila místní odbory. Odbory proto obratem oznámily sérii protestních stávek. První se již uskutečnila koncem minulého týdne a další mají pokračovat až do 8. listopadu.

Průzkum mezi ekonomy uskutečnění agenturou Reuters ukázal, že Portugalsko i další problémové země eurozóny by příští rok měly vykázat mírný ekonomický růst. V případě Portugalska jsou však analytici méně optimističtí než vláda, čekají zvýšení HDP jen o 0,3 procenta.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun) a za to musí snižovat deficit a zavádět ekonomické reformy.

Po ukončení programu si bude země muset znovu sama obstarat peníze na finančních trzích. Pires de Lima minulý týden v rozhovoru pro Reuters uvedl, že si Portugalsko chce s mezinárodními věřiteli dojednat v příštím roce záložní úvěr a doufá, že již nebude potřebovat druhý záchranný úvěr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK