Pražská burza po volbách výrazně rostla, index PX nad 1000 bodů

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Pražská burza po volbách do Sněmovny výrazně zpevnila. Index PX si dnes při nadprůměrné aktivitě investorů připsal 2,68 procenta na 1017,29 bodu a je nejvýše od letošního března. Nejvíc posílily akcie ČEZ a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků burzy.

Pražská burza dnes růstem výrazně překonala hlavní světové trhy. Hlavním důvodem byl víkendový výsledek předčasných voleb do Sněmovny, který podstatně snížil riziko výrazného růstu daňové sazby pro podniky, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Doplnil, že ČSSD před volbami chtěla zavést 25 až 30procentní sazbu pro firmy z oblasti energetiky, telekomunikací a bankovnictví, a proto dnes silně rostly akcie společností z těchto oborů.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance volby dopadly tak, že nepůjde dobře sestavit novou vládu, a předvolební hesla se proto nenaplní. "Jinými slovy finanční trhy si oddechly, že politici nebudou moct dělat to, co by chtěli," dodal. Zároveň poznamenal, že z politologického pohledu volby dopadly katastrofou. Politika se ještě víc štěpí a hrozí předčasné volby.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ posílily o 6,47 procenta na 545 korun. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance rostly bez nových zpráv a jakýchkoli pozitivních změn v cenách silové elektřiny.

Cena akcií Komerční banky stoupla o více než čtyři procenta na 4590 korun. Během dne vyletěla dokonce o 7,5 procenta na nový historický rekord, upozornil Němý. U titulu se dnes objevilo hned několik zvýšení cílových cen od analytiků. Analytici Goldman Sachs zvýšili cíl na 5300 Kč z 4850 Kč, analytici Deutsche Bank navýšili svůj odhad rovněž na 5300 Kč z 4000 Kč a analytický tým UBS zvedl cílovou cenu na 4300 Kč z 3600 Kč.

Akcie Erste Bank, která ve středu oznámí hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí, přidaly 2,61 procenta na 642 korun.

Dařilo se i akciím Telefóniky, zhodnotily se o více než dvě procenta na 320,40 koruny. Podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz titul posílil po zprávách o pravděpodobném výsledku jednání s PPF zhruba do poloviny listopadu. Z pololetní výsledkové zprávy PPF bylo zřejmé, že skupina je silným a dostatečně solventním zájemcem, dodal.

Se ziskem 1,78 procenta na 28,65 koruny uzavřely akcie těžařské NWR. Ztráty před středečními výsledky za 3. čtvrtletí naopak postihly akcie mediální firmy CME, propadly o 3,81 procenta na 115 korun.

Objem obchodů dnes přesáhl 1,8 miliardy korun, což podle Urbánka mnohonásobně převyšuje obvyklý průměr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK