Ceny ropy díky naději na obnovení vývozu z Libye klesají

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Ceny ropy dnes po pondělním prudkém růstu klesají. Důvodem je naděje, že přerušení vývozu z Libye bylo jen krátkodobé a vývoz bude brzy opět obnoven.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:40 SEČ klesla o 95 centů na 108,66 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 49 centů na 98,19 USD za barel.

V pondělí cena ropy Brent stoupla o 2,5 procenta kvůli zprávám o nepokojích v Libyi, které byly nejhorší od občanské války v roce 2011. Vývoz ropy ze země kvůli tomu klesl na méně než desetinu kapacity.

Investoři se nyní soustředí na zprávy o vývoji zásob ve Spojených státech. Od poloviny září se celkové zásoby ropy v USA zvýšily o 24 milionů barelů, protože část rafinerií je kvůli pravidelné podzimní údržbě mimo provoz. Plně by se jejich provoz měl obnovit do poloviny listopadu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o dalších 3,2 milionu barelů, zatímco zásoby destilátů a benzinu o jeden milion barelů klesly.

Trhy rovněž sledují zasedání měnového výboru americké centrální banky USA (Fed). Dvoudenní zasedání skončí ve středu. Očekává se, že Fed nechá zatím v platnosti svůj stimulační program a bude čekat na další statistické údaje, které by měly naznačit, jaký dopad na ekonomiku měla nedávná rozpočtová krize.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 108,66 109,61 New York - Nymex WTI prosinec 98,19 98,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK