USA potvrdily vyšetřování údajných manipulací s devizovými kurzy

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. října (ČTK) - Americké ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že vyšetřuje údajné manipulace s devizovými kurzy. Stejným podezřením se již zabývají úřady v Evropě a Hongkongu. Na devizových trzích se denně zobchoduje v přepočtu více než pět bilionů dolarů (94 bilionů Kč).

Trestní a antimonopolní úřady aktivně vyšetřují možné manipulace, potvrdila dnes agentuře Reuters vedoucí trestního oddělní ministerstva spravedlnosti Mythili Ramanová.

Bankovní sektor již dříve zasáhl rozsáhlý skandál s manipulací Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbou (LIBOR), kvůli němuž muselo několik finančních ústavů zaplatit vysoké pokuty. Naposledy nizozemská Rabobank dnes oznámila, že za svou roli v manipulaci s mezibankovními sazbami zaplatí regulačním úřadům v USA, Velké Británii a Nizozemsku pokutu v celkové výši 1,07 miliardy dolarů.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Většina obchodů se tam odehrává mimo burzu.

Podle obchodníků s devizami oslovených již dříve agenturou Reuters není žádným překvapením, že se obchodníci snaží vydělat na tom, že znají dopředu podrobnosti o objednávkách klientů. Vzhledem k velikosti trhu by však podle nich byla manipulace s kurzy velmi obtížná, pokud by obchodník neměl mimořádně velkou objednávku nebo pokud by neobchodoval s dvěma málo obchodovanými měnami.

Obchodování na devizovém trhu se účastní stovky bank, čtyři hráči však podle průzkumu organizace Euromoney Institutional Investor mají dominantní postavení a dohromady ovládají více než padesát procent trhu. Jsou to německá Deutsche Bank s podílem kolem 15 procent, Citigroup s podílem 14,9 procenta, a Barclays a UBS, každá s podílem deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK