S akciemi firmy Dell se dnes přestane obchodovat na burze

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco (USA) 29. října (ČTK) - Podnikatel Michael Dell a investiční firma Silver Lake dokončili převzetí počítačové společnosti Dell za téměř 25 miliard USD (468,7 miliardy Kč) a firma po 25 letech odchází z burzy. Dnešní den je poslední, kdy se akciemi obchoduje na burze, oznámila dnes společnost Dell.

Michael Dell, který je zakladatelem firmy, doufá, že pro firmu bude snadnější uskutečnit restrukturalizaci a obrátit své hospodaření, pokud bude působit jako soukromá a nebude pod tlakem investorů z Wall Street. Jeho cílem je přeměnit společnost z výrobce počítačů na poskytovatele počítačových služeb pro firmy.

Stejně jako konkurenční firmy i Dell poškodil prudký pokles prodeje osobních počítačů v posledních letech kvůli rostoucí oblibě chytrých telefonů a tabletů. Firma patřila v posledním desetiletí mezi největší světové výrobce osobních počítačů. Ještě v roce 2000 se její akcie prodávaly za více než 50 dolarů, nyní Michael Dell a Silver Lake získali akcie za necelých 14 dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

Dell založil svoji společnost v roce 1984 a na burzu ji přivedl v roce 1988. Kolem roku 2000, v době vrcholu internetového boomu, Dell kraloval trhu osobních počítačů. Nyní mu patří třetí příčka a podíl na trhu dál ztrácí.

Analytici ze společnosti CLSA předpokládají, že celosvětový prodej počítačů letos klesne o sedm procent a napřesrok vykáže pokles o dalších 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK