Americké akcie uzavřely na nových maximech

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Přední akciové indexy ve Spojených státech uzavřely dnešní obchodování na nových rekordních maximech. Údaje o ekonomice podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude v nejbližších měsících omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,72 procenta na 15.680,35 bodu a širší index S&P 500 stoupl o 0,56 procenta na 1771,95 bodu. Oba indexy se tak dostaly na nejvyšší závěrečnou hodnotu ve své historii. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,31 procenta na 3952,34 bodu, napsala agentura Reuters.

Vládní údaje dnes ukázaly, že spotřebitelské výdaje v USA v září mírně klesly kvůli slabšímu prodeji automobilů. To podle agentury Reuters signalizuje slabý hospodářský růst ve třetím čtvrtletí.

Fed dnes zahájil své dvoudenní zasedání. Předpokládá se, že banka nepřistoupí k žádným změnám své politiky a vyčká na další údaje o tom, jaké dopady měly rozpočtové problémy ve Spojených státech na vývoj ekonomiky.

Na devizovém trhu dolar pokračoval v růstu vůči ostatním předním měnám. Obchodníci dospěli k závěru, že dřívější propad americké měny možná zašel příliš daleko, a nakupovali ji zpět.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn, dnes stoupl o půl procenta na 79,631 bodu. Minulý týden se propadl až na devítiměsíční minimum 79,998 bodu. Euro dnes vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,3741 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK