E15: Třem ze sedmi komoditních burz v ČR hrozí odebrání licence

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Třem ze sedmi aktivních komoditních burz v ČR hrozí odebrání licence. V dnešním vydání to píše deník E15. Stát proti burzám vede správní řízení kvůli porušení zákona. O licenci mohou přijít třeba dvě burzy obchodující s energiemi, takže by pak zbyla již jen jedna burza umožňující nakupovat elektřinu a plyn pro konečnou spotřebu.

Jedno řízení vede ministerstvo průmyslu a obchodu proti Komoditní burze Profit kvůli asi 20 porušením zákona o komoditních burzách. "Novelou z roku 2011 jsme dostali jako státní dohled silnější pravomoci. Začali jsme proto s kontrolami, a správní řízení je jejich výsledkem," řekl deníku Pavel Kavina, který má na ministerstvu burzovní dohled na starosti.

Úřad podle E15 zpochybňuje správnost jmenování vedení burzovní komory Profitu nebo výběr obchodního systému. Profit zvolil pronájem části systému, který spravuje jeden ze zakladatelů burzy, firma Ensytra. Podle státu to nezaručuje nestrannost. Šéf burzovní komory Profitu Ondřej Grohar ale vyloučil, že by Ensytra díky správě systému mohla ovlivňovat obchody. "Ty jsou plně v režii generálního sekretáře burzy," řekl deníku.

Další dvě řízení vede ministerstvo zemědělství s Obchodní burzou Hradec Králové a Komoditní burzou Praha, která se zabývá i obchodem s energiemi. "Pochybení, která jsou Komoditní burze Praha přičítána, jsou takové povahy, že v okamžiku, kdy jsou potvrzena, je jedinou možnou sankcí odebrání státního povolení k provozování burzy. Nejde o nedostatky, které lze dodatečně odstranit," řekla E15 mluvčí ministerstva Dana Večeřová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK