Španělsko se ve čtvrtletí po dvou letech vymanilo z recese

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. října (ČTK) - Španělská ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala z více než dvouleté recese. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů tamního statistického úřadu. Hrubý domácí produkt čtvrté největší ekonomiky eurozóny se zvýšil o 0,1 procenta po stejně velkém poklesu v předchozím čtvrtletí.

K růstu ekonomice pomohl zejména vývoz a rušná turistická sezona. K ní přispěly také obavy rekreantů z pobytu v letoviscích na neklidném Blízkém východě a v severní Africe.

Dnešní údaje statistického úřadu INE se shodují s odhady, které minulý týden oznámila španělská centrální banka.

V meziročním srovnání pak HDP podle dnešních čísel zpomalil pokles a snížil se o 1,2 procenta po meziročním poklesu o 1,6 procenta za období od dubna do června.

"Růst zřejmě nastal díky silnějšímu vývozu, což je povzbudivé, a průzkumy firem naznačují, že v blízké budoucnosti by to mohlo pokračovat," uvedl podle agentury Reuters ekonom Ben May ze společnosti Capital Economics. Domácí poptávka ale podle něj nadále klesá. "Na pozadí tohoto poklesu je těžké vidět nějaké silné a vytrvalé oživení," dodal.

Obecně platí, že ekonomika je v recesi, pokud dvě čtvrtletí za sebou zaznamená mezičtvrtletní pokles HDP.

Španělská ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. V recesi strávila většinu z posledních čtyř let, naposledy se do ní dostala na začátku roku 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK