Polsko do roku 2017 spojí svou plynovodní síť se Slovenskem

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 30. října (ČTK) - Polská vláda na své úterní schůzi vyslovila souhlas s plánem na propojení plynovodní sítě se Slovenskem do roku 2017. Oznámila to dnes agentura Reuters, která se odvolává na vládní komuniké. Dohoda, která je podle dřívějších prohlášení pro oba státy prioritou, má být podepsána ještě letos.

Polsko nakupuje většinu zemního plynu v Rusku a snaží se zdroje dodávek rozšířit. Varšava buduje terminál pro přečerpávání zkapalněného plynu, zkoumá vlastní ložiska břidlicového plynu a propojuje svou plynovodní síť se zahraničím.

Propojení plynovodů se Slovenskem má mít roční kapacitu pět miliard krychlových metrů a má být dokončeno v roce 2017. Plynovodní spojku vybuduje polská společnost Gaz-System spolu se slovenskou společností Eustream.

Projekt má být součástí širšího navrhovaného systému, který má spojit plynovody v regionu mezi Polskem a Chorvatskem. S jeho pomocí by měl být distribuován zemní plyn z polského terminálu na břehu Baltického moře a z připravovaného chorvatského terminálu na ostrově Krk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK