Počet lidí bez práce v Německu v říjnu překvapivě vzrostl

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. října (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v říjnu podle sezonně očištěných dat překvapivě vzrostl a dostal se na nejvyšší úroveň od června 2011. Míra nezaměstnanosti ale zůstala na 6,9 procenta, což je blízko nejnižší úrovně od znovusjednocení Německa před více než 20 lety. Vyplývá to z dnešních údajů spolkového úřadu práce.

Počet lidí bez práce tento měsíc podle sezonně očištěných dat vzrostl o zhruba 2000 na 2,973 milionu. Analytici v anketě agentury Reuters ale v průměru s žádným nárůstem nepočítali. U míry nezaměstnanosti pak čekali, že zůstane beze změny.

Bez sezonního přepočtu, což je politicky citlivý údaj, ale počet nezaměstnaných tento měsíc klesl o zhruba 48.000. Míra nezaměstnanosti se tak snížila se o 0,1 procentního bodu na 6,5 procenta.

"Počet lidí bez práce se v říjnu vlivem podzimního oživení dál snižoval. Pokles to byl ale jen mírný," uvedl podle agentury DPA předseda spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Německo má největší ekonomiku v eurozóně. Vládě kancléřky Angely Merkelové, která si v zářijových parlamentních volbách zajistila další mandát v čele země, se v minulých letech dařilo udržovat nízkou nezaměstnanost, a to i přes dluhovou krizi a ekonomické potíže v jiných státech eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK