Zisk GM ve čtvrtletí kvůli mimořádným nákladům klesl o 53 procent

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit (USA) 30. října (ČTK) - Největší americké automobilce General Motors klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 53 procent na 698 milionů USD (13,1 miliardy Kč). Za propad mohly hlavně mimořádné výdaje a ztráty v Evropě. Naopak v Severní Americe se firmě dařilo.

Automobilka musela ve čtvrtletí zaúčtovat mimořádné náklady 800 milionů USD na odkup prioritních akcií od odborového fondu zdravotní péče. Bez zahrnutí mimořádných položek zisk na akcii činil 96 centů. Překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 94 centů na akcii.

Příjmy GM stouply o čtyři procenta na 39 milionů USD. Automobilka nedávno uvedla, že její prodej meziročně stoupl o 5,5 procenta na téměř 2,4 milionu vozů.

Provozní zisk v Severní Americe se zvýšil o 29,4 procenta na 2,2 miliardy USD. V Evropě automobilka vykázala ztrátu 214 milionů USD, ta se však meziročně snížila o polovinu. Zisk zahraniční divize, která zahrnuje Čínu a Jižní Ameriku, se propadl o 62,5 procenta na 300 milionů USD. Důvodem byl hlavně pokles v zemích mimo Čínu.

GM musela v roce 2009 požádat o ochranu před věřiteli a od daňových poplatníků pak získala 49,5 miliardy dolarů na restrukturalizaci. Díky ní se vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Americká vláda výměnou za poskytnutí státní pomoci získala v automobilce podíl 60,8 procenta, většinu těchto akcií už prodala. V současnosti vláda vlastní zhruba sedm procent GM, tento zbývající podíl hodlá prodat do konce března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK