Zisk majitele Zentivy ve čtvrtletí klesl o více než pětinu

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. října (ČTK) - Francouzské farmaceutické skupině Sanofi ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 21 procent na 1,21 miliardy eur (31,1 miliardy Kč). Firma, která vlastní českého výrobce léků Zentiva, ve výsledkové zprávě uvedla, že na její hospodaření mají negativní dopady předchozí nákladné akvizice a restrukturalizace, a rovněž ztráta patentové ochrany některých důležitých léků.

Sanofi ve čtvrtletí zaúčtovala odpisy 689 milionů eur, které jsou rozdílem mezi částkou, kterou Sanofi zaplatila za převzetí firem jako je Aventis, Genzyme a Merovial, a tím, jaká je hodnota tohoto majetku teď. Od počátku roku tyto odpisy dosáhly už 2,23 miliardy eur.

Dalších 71 milionů eur činily podle agentury AP mimořádné náklady na restrukturalizaci. Od roku 2008 firma vynaložila na restrukturalizaci přes pět miliard eur.

Tržby se ve čtvrtletí snížily o 6,7 procenta na 8,4 miliardy eur (216,2 miliardy Kč). Na tržby má negativní dopady ztráta patentové ochrany některých klíčových léků, například Plavix a Lovenox.

Společnost současně varovala, že zisk za celý letošní rok bude na dolním konci předchozího avizovaného rozpětí. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se má snížit o zhruba deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK