Inflace v Německu v říjnu zpomalila na 1,2 procenta

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. října (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v říjnu nečekaně zpomalilo na 1,2 procenta ze zářijových 1,4 procenta. Přispěly k tomu nižší ceny energií, ceny potravin ale nadále silně rostou. Vyplývá to z prvního, rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Inflace tak pokračuje v propadu pod dvouprocentní limit, který jako strop cenové stability stanovila Evropská centrální banka (ECB). Ve srovnání s předchozím měsícem ceny klesly o 0,2 procenta, v září zůstaly beze změny.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters v průměru očekávali, že inflace zůstane na zářijové úrovni 1,4 procenta. Jejich nejnižší odhad počítal se zpomalením na 1,3 procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se spotřebitelské ceny meziměsíčně rovněž snížily o 0,2 procenta. Meziroční inflace činila 1,3 procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti ze 16 spolkových zemí, ve kterých žije více než polovina německé populace. Konečné údaje o říjnové inflaci zveřejní statistický úřad 12. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK