Čtvrtletní zisk Chrysleru vzrostl o 22 procent

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit (USA) 30. října (ČTK) - Čistý zisk americké automobilky Chrysler za třetí čtvrtletí vzrostl o 22 procent na 464 milionů dolarů (8,7 miliardy Kč). Firma zaznamenala i výrazný nárůst tržeb a díky tomu potvrdila dosavadní celoroční výhled. Většinu v Chrysleru má italská automobilka Fiat, jejíž akcie po zveřejnění výsledků americké dceřiné firmy vzrostly o 1,5 procenta.

Tržby Chrysleru se zvýšily o 13,6 procenta na 17,6 miliardy dolarů. Chrysler potvrdil, že za celý letošní rok očekává zisk 1,7 až 2,2 miliardy dolarů a globální prodej kolem 2,6 milionu vozů. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že firma svůj celoroční výhled sníží.

Odbyt vozů Chrysleru za čtvrtletí vzrostl o osm procent na 603.000. V USA se prodej zvýšil o 7,7 procenta, což bylo ale výrazně pod dvanáctiprocentním čtvrtletním růstem amerického automobilového trhu.

Chrysler musel v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a poté v něm získal pětinový podíl a kontrolu nad vedením Fiat. Od té doby italská automobilka svůj podíl zvýšila až na současných 58,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK