Ceny ropy smíšené, WTI kvůli růstu zásob v USA silně klesla

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. října (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes vyvíjely nejednotně. Zatímco severomořská ropa Brent kvůli uzavření libyjských ropných přístavů dál roste, americká ropa po údajích o silném nárůstu zásob v USA výrazně klesla.

Cena Brentu kolem 17:15 SEČ stoupla o zhruba 40 centů na 109,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o 1,10 dolaru na 97,10 USD. Více než dvanáctidolarový rozdíl mezi cenami obou referenčních typů ropy je nyní nejvyšší od dubna.

Od počátku týdne ropa Brent získává asi tři dolary na barel kvůli zprávám o nepokojích v Libyi, které byly nejhorší od občanské války v roce 2011. Vývoz ropy ze země kvůli tomu klesl na méně než desetinu kapacity.

Americkou ropu srazily údaje vládního Úřadu pro energetické informace USA, podle nichž se komerční zásoby ropy v USA minulý týden zvýšily o 4,1 milionu barelů. Analytici podle agentury Reuters čekali zvýšení jen o 2,2 milionu barelů.

Ropný trh se rovněž zaměřuje na dnešní rozhodnutí dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky USA (Fed). Žádná větší reakce se ale nečeká, protože se všeobecně předpokládá, že Fed nechá svůj stimulační program nákupů dluhopisů v platnosti.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,45 109,12 New York - Nymex WTI prosinec 97,10 98,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK