Nálada mezi německými spotřebiteli klesla z šestiletého maxima

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. října (ČTK) - Nálada mezi německými spotřebiteli mírně klesla. Zůstala ale nedaleko nejvyšší úrovně za šest let. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK. Mírný pokles způsobily obavy spotřebitelů z budoucích výdělků, a jsou proto méně ochotní utrácet. Údaje i tak podle agentury Reuters naznačují, že německá vláda se může dál spoléhat na soukromou spotřebu jako podporu domácí ekonomiky v době, kdy vývoz zůstává slabý.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, klesl na 7,0 bodu ze 7,1 bodu v předchozím měsíci. Říjnová hodnota byla nejvyšší za šest let. Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že index pro příští měsíc dál poroste a dostane se na hodnotu 7,2 bodu.

Podle GfK ale nálada mezi spotřebiteli zůstává celkově pozitivní. "Zvyšující se úroveň zaměstnanosti a následné zvyšování příjmů jsou zodpovědné za to, že soukromá spotřeba zůstává základním pilířem ekonomiky," uvedl podle agentury Reuters institut.

Německá vláda minulý týden mírně zvýšila svou prognózu ekonomického vývoje na příští rok. Hrubý domácí produkt se má zvýšit o 1,7 procenta místo doposud očekávaných 1,6 procenta. Hlavní oporou silného ekonomického oživení mají být podnikatelé a spotřebitelé.

Největší evropská ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil. Ve druhém čtvrtletí již hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK