ÚOHS: Schreiber Foods může od Danone koupit mlékárnu

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. listopadu (ČTK) - Americká společnost Schreiber Foods může od potravinářského koncernu Danone koupit benešovskou mlékárnu. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl bez bližších podrobností předseda úřadu Petr Rafaj.

Nový majitel bude ve středočeské mlékárně nadále vyrábět sortiment Danone. Zachována zůstane podle dřívějších informací současná zaměstnanost v závodě i spolupráce s českými farmáři. Součástí transakce mezi oběma firmami je prodej závodů Danone v Bulharsku a Portugalsku, její hodnotu firma neuvedla.

Danone na český trh vstoupila v roce 1990. Navázala tehdy spolupráci s benešovskou mlékárnou, kde začala od roku 1992 vyrábět čerstvé mléčné výrobky. Benešovská mlékárna má v současnosti zhruba 170 zaměstnanců. Vyrábějí se zde jogurty a tvarohy Activia, Danone plný ovoce či Kostíci.

Původem francouzská potravinářská skupina Danone je předním světovým výrobcem čerstvých mléčných výrobků a minerálních vod. Od roku 2007, kdy firma odkoupila společnost Numico, je také výrobcem dětské výživy a speciální výživy pro zdravotnické účely. Na českém trhu prodává například čerstvé mléčné výrobky Activia, jogurty Dobrá Máma či jogurtové nápoje Actimel.

Čistý zisk Danone se v prvním pololetí letošního roku zvýšil meziročně o deset procent na 972 milionů eur (přes 25 miliard Kč). Růst tržeb klíčové divize mléčných produktů, která se na celkových příjmech společnosti podílí téměř 60 procenty, ve druhém čtvrtletí zrychlil na 2,6 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

České pobočce Danone loni klesl čistý zisk o 15 procent na 119,3 milionu korun. Ještě výraznější byl propad tržeb, které se meziročně propadly o pětinu na 2,62 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK