Koruna mírně oslabuje k oběma světovým měnám

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne vůči euru mírně oslabila, přesto se dál drží kolem hranice 27,00 Kč/EUR, kam ji minulý čtvrtek poslala intervence České národní banky. Před 11:00 byla koruna k euru proti úternímu závěru slabší o tři haléře a obchodovala se na 27,05 Kč/EUR. K dolaru ztratila čtyři haléře na 20,15 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

ČNB bude podle jejího guvernéra Miroslava Singera držet kurz koruny poblíž zmíněné hranice aspoň rok a půl.

"Na domácí scéně se střídají zástupci ČNB obhajující intervence proti koruně a snažící se upevnit očekávání, že s nimi v dohledné době neskončí. Přesvědčit spotřebitele o tom, že se kurz brzy nevrátí dolů, je samozřejmě klíčové pro celkový efekt," komentoval současný stav analytik Patrie Tomáš Vlk. Podle něj se krátkodobě na trhu nic nemění a kurz koruny "zůstává v těsné blízkosti cíle".

Minimální pohyb je podle Vlka i u zlotého, naopak další středoevropská měna, forint, nevýrazně slábne.

Euro k dolaru se při úterním pohybu směrem vzhůru dostalo lehce nad 1,3450 USD/EUR. Dnes kolem 11:00 bylo na 1,3424 USD/EUR. "Včerejší (úterní) vystoupení zástupců Fedu nepřinesla kurzu žádné velké změny a během dnešního rána je jeho pohyb minimální," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK