Průmyslová výroba v EU i eurozóně v září meziměsíčně klesla

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně i celé Evropské unii se v září vrátila k meziměsíčnímu poklesu. Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že produkce v EU se oproti srpnu snížila o 0,2 procenta. V samotné eurozóně se propadla dokonce o 0,5 procenta.

Údaje by podle agentury AP mohly signalizovat, že hospodářský růst v eurozóně se ve třetím čtvrtletí zastavil. V meziročním srovnání nicméně průmyslová produkce v EU v září stoupla o 1,2 procenta a v eurozóně o 1,1 procenta.

Nejvýraznější meziměsíční pokles v EU zaznamenalo podle dostupných údajů Portugalsko, kde se produkce propadla o 11,2 procenta. Na dalších místech byly Lucembursko (-4,1 procenta), Chorvatsko (-3,3 procenta) a Česká republika (-2,8 procenta), napsal Eurostat.

Nejvýraznější meziměsíční nárůst naopak zaznamenalo Irsko, kde se produkce zvýšila o 2,9 procenta. Další příčky obsadily Rumunsko, Maďarsko a Polsko.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta. Údaje za třetí čtvrtletí zveřejní Eurostat ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK