Řecký primární rozpočet vykázal za deset měsíců přebytek

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. listopadu (ČTK) - Primární rozpočet řecké centrální vlády vykázal v období od ledna do října přebytek 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy Kč). Podle agentury Reuters to dnes oznámil náměstek řeckého ministra financí Christos Staikuras. Řecko tak dál překonává plán a podle Staikurase je na dobré cestě vykázat přebytek i za celý letošní rok.

Takzvaný primární ústřední rozpočet nezahrnuje regionální a místní samosprávy, systém důchodového a sociálního zabezpečení a náklady na obsluhu dluhu. Nepočítají se do něj ani mimořádné příjmy od evropských centrálních bank.

Dnešní údaj podle Staikurase naznačuje, že Atény jsou na cestě vykázat za letošní rok přebytek primárního rozpočtu ve výši 345 milionů eur.

Dosažení přebytku v primárním rozpočtu je hlavním cílem vlády této zadlužené jihoevropské země. Po dosažení tohoto cíle by Atény mohly využít doložku ve smlouvě o mezinárodní pomoci, která jim umožňuje požádat věřitele o další úlevu od dluhů.

Řecko v minulosti dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dva balíky úvěrové pomoci v celkové výši 240 miliard eur (6,2 bilionu Kč). Výměnou za poskytnutou pomoc zavádí řecká vláda výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a zvyšuje daně, což sráží ekonomiku. Ta se již šestým rokem nachází v recesi. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras ale na konci října předpověděl, že propad řecké ekonomiky ve třetím čtvrtletí pravděpodobně zpomalil, a to na zhruba tři procenta z 3,8 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK