Vlaky Leo Expressu jezdí od poloviny roku v provozním zisku

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Vlaky soukromého dopravce Leo Express jezdí od poloviny letošního roku v provozním zisku bez započtením úroků daní a odpisů (EBITDA). Ztrátu ze začátku provozu, kdy jezdily málo obsazené, se ale do konce roku dotáhnout nepodaří. Na dnešním setkání s novináři to řekl ředitel společnosti Leoš Novotný. Zkušební provoz společnost zahájila vloni 13. listopadu. V současnosti jsou černé vlaky ve špičkových časech obsazené zhruba z 90 procent.

Od července vykazuje provoz v ukazateli EBITDA kladný výsledek v řádu několika milionů korun a tento trend nadále trvá, uvedl Novotný s tím, že firma je s takovýmto výsledkem spokojená. Celkově po započtení zejména jistin za nákup vozidel se ale hospodaření dopravce dostane do ztráty. Společnost se proto snaží s bankami dohodnout na prodloužení splácení vlaků, a tím výši splátek srazit.

Během ročního provozu společnost přepravila téměř 800 tisíc cestujících a mezi povinně místenkovými vlaky, které na trati z Prahy do Ostravy provozují České dráhy (pendolino) a RegioJet dosáhla téměř třetinového podílu (30 procent), uvedl Novotný. Podle monitoringu společnosti zaujímají České dráhy s pendoliny 25 procentní podíl a soukromá konkurence RegioJet 45 procentní podíl, dodal. Klasické rychlíky Českých drah do srovnání společnost nezařadila, protože u nich není místenka povinná a počet cestujících tak lze jen odhadovat.

Podle provozního ředitele RegioJetu ale žluté vlaky za zhruba stejné období (prosinec 2012 až listopad 2013) přepraví více než dvojnásobek (1,75 milionu) cestujících uváděných Leo Expressem. České dráhy obsazenost vlaků na jednotlivých trasách neuvádějí.

Leo Express v pololetí prodělal 85 milionů korun což společnost přikládá na vrub obtížnému zahájení provozu. Do zisku by se společnost chtěla dostat na konci příštího roku.

cfr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK