EK: Český trh práce se vyrovnal s malým výkonem ekonomiky

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (zpravodaj ČTK) - Český pracovní trh se podle Evropské komise s nyní slabým výkonem ekonomiky v zemi vyrovnal relativně dobře, i když nezaměstnanost vzrostla a to hlavně u mladých lidí. I přes existující zahraniční zadlužení a deficit státního rozpočtu je Česká republika podle komise - také díky přímým zahraničním investicím - mezi členy EU v relativně dobré pozici.

Komise proto nebude stav české ekonomiky hlouběji zkoumat tak, jako se k tomu letos z různých důvodů rozhodla u celkem 16 členských zemí včetně například Německa, Francie, Itálie, Lucemburska, Španělska či Slovinska. Plyne to z dnes zveřejněné letošní roční analýzy růstu a zprávy o mechanismu varování.

Analýza členským zemím umožňuje získat představu, kam by se měly v příštím roce při tvorbě své politiky ubírat. Zpráva o mechanismu varování by na základě makroekonomických ukazatelů a dalších údajů měla umět odhalit členské země EU v možných potížích. Oba nástroje souvisí s takzvaným evropským semestrem, zavedeným v roce 2010.

Analýza růstu kromě jiného uvádí, že v ČR byly zavedeny některé sektorové reformy, které by měly pomoci odstranit bariéry na pracovním trhu. Zpráva připomíná, že nezaměstnanost se v zemi v roce 2012 zvýšila na sedm procent, nad průměrem unie také byla s 19,5 procentem nezaměstnanost mladých do 25 let. "Zlepšení není pravděpodobné před tím, než opět zrychlí ekonomická aktivita," stojí ve zprávě o mechanismu varování.

Ta také připomíná, že českému exportu na počátku století pomáhaly přímé zahraniční investice, v letech 2010 až 2012 se ale zisky z podílu na exportu snižovaly až postupně přerostly v malé ztráty. Ukazatele míry konkurenceschopnosti se podle EK zatím v Česku nezlepšily natolik, aby pro budoucí roky vylepšily vyhlídky na výkon exportu.

Na vnitřním trhu pak zahraniční kapitál před krizí přispíval k růstu cen nemovitostí. Nynější korekce těchto cen sice podle zprávy neměla výrazný vliv na zdraví finančního sektoru, růst úvěrů je však stále utlumený. Zpráva také poukazuje na nízkou úroveň zadlužení soukromého sektoru.

Analýza v souvislosti s Českem také připomíná snahu o výraznou fiskální konsolidaci. Nedávná makroekonomická předpověď komise pro ČR pro letošek předpovídala pokles výkonu ekonomiky o jedno procento a deficit veřejných financí na 2,9 procenta hrubého domácího produktu. V příštích dvou letech se ale podle prognózy hrubý domácí produkt (HDP) vrátí k růstu, který bude činit 1,8 a 2,2 procenta. Bez dodatečných opatření se ale opět začne zvyšovat deficit, a to na tři procenta v roce 2014 a na 3,5 procenta v roce 2015.

ČR je v analýze růstu zmiňována mezi zeměmi, které srovnaly věk odchodu do důchodu u mužů a žen, i to je označeno jsou součást snahy o zdraví veřejných financí. Česká republika podle komise, spolu s dalšími zeměmi, významnými reformami otevřela a zefektivnila sektor služeb, ve srovnání s rokem 2010 naopak ztratila ohledně financování výzkumu a vývoje. Analýza růstu ale také připomíná, že ČR spolu se Slovenskem či Británií rozvíjí inovativní způsoby financování vyššího vzdělání založené na výkonu studentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK