Unijní experti připomínají malý výkon české státní správy

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (zpravodaj ČTK) - Nízká efektivita státní správy zůstává pro podniky v České republice velkým problémem. Uvádí to pracovní materiál související s dnes zveřejněnou roční analýzou růstu Evropské komise. Odborný dokument, který ale není oficiálním stanoviskem komise, je přehledem toho, jak členské země uvádějí do praxe doporučení komise. Připomíná, že ačkoli se česká státní správa rozhodla bojovat s korupcí, nebylo uvedení dvou přijatých protikorupční strategií do praxe příliš efektivní.

"Některá klíčová opatření byla přijata částečně, například pokud se týká zákona o veřejných zakázkách, jiné jsou stále nedokončené, třeba dlouho očekávaný zákon o úřednících," stojí v textu.

Materiál připomíná, že ČR učinila kroky ve snaze snížit přílišný vládní dluh v roce 2013. Je však prý třeba další úsilí v kvalitě této fiskální konsolidace. Mezi roky 2010 až 2012 podle komise například nastal výrazný pokles ve výdajích podporujících růst, jako jsou například veřejné investice.

"To, společně s nízkou mírou absorpce strukturálních fondů, ohrožuje vyhlídku dlouhodobého růstu," píše se v materiálu. Text si všímá také omezeného pokroku při zlepšování kvality veřejných výdajů. Připomíná reformy zaměřené na zlepšení výběru daní, ale také zdržení vzniku jednotného inkasního místa, takže se zatím nesnížila administrativní zátěž spojená s placením daní. Připomenuto je zvýšení daně z přidané hodnoty s tím, že stále existuje prostor pro posun od zdanění práce do oblastí, které méně poškozují růst a také ke zmenšení rozdílu mezi zaměstnanci a samostatně výdělečnými osobami.

Reforma penzijního systému v roce 2011 podle dokumentu zlepšila dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, potřeba jsou prý však další kroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK