Američané kupují víc italských dluhopisů, než investoři z EU

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 13. listopadu (ČTK) - Mezi americkými investory roste zájem o italské dluhopisy. Šéfka italského úřadu pro správu dluhu Maria Cannatová řekla, že Američané již v aukcích nakupují víc italských dluhopisů, než investoři z eurozóny či z Velké Británie.

"Zvýšení podílu, který drží Američané, se potvrdilo do takové míry, že nyní představují opravdu významnou část našich investorů, významnější než Británie nebo eurozóna," uvedla podle agentury Reuters Cannatová, která je šéfkou sekce veřejného dluhu na italském ministerstvu financí.

Průměrný výnos italského dluhopisu během emise podle ní za osm měsíců činil 2,08 procenta. Pokud se na této úrovni udrží do konci roku, půjde o nové historické minimum.

Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy. Loni se o ní spolu se Španělskem často mluvilo jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc v dluhové krizi.

Ceny italských dluhopisů na podzim i dříve v průběhu roku ovlivňoval chaos na tamní politické scéně. Mezinárodní ratingová agentura Fitch a po ní i Standard & Poor's v průběhu roku zhoršily úvěrové známky Itálie každá o jednu příčku. Zdůvodňovaly to slabou ekonomikou i nerozhodným výsledkem únorových voleb. Nová vláda premiéra Enrika Letty složila přísahu až na konci dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK