Americké akcie dál mírně klesají, trh se zaměřuje na Fed

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes pokračují v mírném oslabování z rekordních maxim. Investory od nových nákupů odrazuje nejistota ohledně toho, kdy americká centrální banka (Fed) začne omezovat svá opatření na podporu ekonomiky.

Dow Jonesův index, který v pondělí vystoupil na nové maximum, kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel 0,3 procenta a pohyboval se kolem 15.700 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o necelý bod na 1767 bodů, index trhu Nasdaq naopak zhruba 0,1 procenta přidával a byl na 3925 bodech.

Poslední příznivé údaje z americké ekonomiky vyvolaly spekulace, že Fed by mohl začít omezovat opatření na podporu ekonomiky již příští měsíc. Ještě donedávna se předpokládalo, že Fed s omezováním stimulů počká až na příští rok.

Investoři čekají, zda šéf Fedu Ben Bernanke ve večerním vystoupení řekne něco, co by naznačovalo další postup banky. V minulých dnech trh sledoval vesměs rozporná vyjádření některých činitelů Fedu. Ve čtvrtek se finanční trhy zaměří na jednání amerického Senátu o kandidatuře Janet Yellenové na Bernankeho místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK