Rozpočtový deficit USA v říjnu klesl o více než pětinu

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. listopadu (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států se v říjnu snížil na 92 miliard USD (1,9 bilionu Kč) a pokles byl mnohem vyšší, než se čekalo. Ke snížení schodku přispělo zlepšení ekonomické situace země a úsporné kroky, díky kterým klesly státní výdaje a vzrostly příjmy z daní. Ministerstvo financí dodalo, že není jisté, zda částečné uzavření úřadů na počátku měsíce mohlo mít na čísla o rozpočtu dopad.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že deficit se v říjnu sníží na 104 miliardy USD z loňských srovnatelných 120 miliard USD. Říjen je prvním měsícem nového rozpočtového roku.

Státní příjmy se v říjnu meziročně zvýšily o osm procent na 199 miliard USD. Výdaje vlády pak klesly o pět procent na 291 miliard USD.

Deficit amerického státního rozpočtu se v letech 2007 až 2009 prudce zvýšil. Přispěla k tomu recese, která měla dopad na daňové příjmy a zvýšila výplaty podpor v nezaměstnanosti. Ekonomický růst, zvýšení daní a snížení federálních výdajů však v loňském fiskálním roce způsobily, že deficit klesl o téměř polovinu na 680 miliard USD a byl nejnižší za pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK