Vedení Alitalie schválilo revidovaný podnikatelský plán

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 13. listopadu (ČTK) - Představenstvo italské letecké společnosti Alitalia dnes schválilo revidovaný podnikatelský plán, který má pomoci vrátit problémové aerolinky do zisku a udržet firmu ve vzduchu. Prodloužilo také termín pro navýšení kapitálu do 27. listopadu. Oznámil to dnes náměstek předsedy představenstva Alitalie Salvatore Mancuso.

Detaily nového plánu zatím nejsou známé. Agentura Reuters již dříve s odvoláním na informované zdroje uvedla, že plán zahrnuje zrušení až 2000 pracovních míst a snížení mezd. Společnost pouze informovala, že sníží počet letadel pro lety na střední vzdálenosti. Chce však zvýšit počet mezinárodních a mezikontinentálních letů.

Představenstvo Alitalie v první polovině října schválilo plán záchrany podniku v celkovém objemu 500 milionů eur (13,5 miliardy Kč). Součástí je navýšení kapitálu o 300 milionů eur. Lhůta pro zapojení investorů do tohoto programu měla původně vypršet ve čtvrtek. Vedení však dnes rozhodlo o prodloužení lhůty, aby poskytlo více času společnosti Air France-KLM, která se rozhoduje, zda se navýšení kapitálu zúčastní. Aerolinky Air France-KLM jsou největším akcionářem Alitalie s podílem 25 procent.

Alitalii v roce 2009 zachránilo před bankrotem konsorcium investorů, od privatizace už ale firma prodělala přes miliardu eur. V posledních letech Alitalia prudce snižovala výdaje, stále se však potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců v Evropě, slabou poptávkou na domácích linkách a nedostatkem kapitálu na investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK