Yellenová: Fed by měl nadále podporovat růst a trh práce

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika smazala ztráty, které utrpěla v době nejhorší recese od 30. let minulého století. Nezaměstnanost však stále zůstává příliš vysoká a centrální banka USA (Fed) by nadále měla podporovat ekonomické oživení. Vyplývá to z projevu viceguvernérky Fedu Janet Yellenové určeného pro bankovní výbor Senátu.

Výbor má dnes jednat o nominaci Yellenové do čela Fedu. Yellenová si pro tuto událost připravila projev, který byl zveřejněn v předstihu. Pokud její jmenování potvrdí Senát, což se všeobecně očekává, bude první ženou v čele Fedu.

"Věřím, že podpora oživení je dnes nejjistější cestou k návratu k normálnímu přístupu v měnové politice," uvádí se v projevu, jehož přepis zveřejnily agentury AP a Reuters. Podle Yellenové výkon ekonomiky a trhu práce je hluboko pod svým potenciálem a inflační tlaky zůstávají tlumené.

Yellenová podle agentur svůj projev připravila tak, aby již dopředu odpověděl na některé otázky, na které se jí zřejmě členové výboru budou ptát. V projevu nejsou patrné žádné známky toho, že by se chtěla odchýlit od současné politiky Fedu. Naopak brání současná mimořádná opatření Fedu.

Bankovní výbor musí schválit jmenování Yellenové, teprve poté bude její nominace zaslána ke konečnému posouzení Senátu. Očekává se, že členové výboru se budou ptát na současnou agresivní měnovou politiku Fedu, včetně kontroverzního programu nákupu dluhopisů.

Jmenování Yellenové by mělo být poměrně snadné. Demokraté mají 55 křesel ve 100 členném Senátu. S jmenováním nového guvernéra musí souhlasit 60 senátorů.

Fed od konce roku 2008 drží úrokové sazby blízko nuly. Pro podporu ekonomiky banka spustila program nákupu dluhopisů, jehož cílem je udržet nízko dlouhodobé úrokové sazby a podpořit tak růst a najímání zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK