Růst německého HDP ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. listopadu (ČTK) - Hrubý domácí produkt Německa ve třetím čtvrtletí stoupl proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta. Tempo jeho růstu tak zpomalilo z 0,7 procenta v předchozím kvartálu. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Za růstem ekonomiky stála zejména domácí poptávka, zahraniční obchod naopak hospodářský růst zbrzdil.

"Pozitivní impulzy ve třetím čtvrtletí přicházely výhradně z Německa," uvedl úřad. Poukázal například na růst výdajů domácností i státu a na vyšší investice do zařízení a výstavby. Dynamika exportu, který je tradičním motorem německé ekonomiky, však byla podle úřadu nízká.

Evropská komise se tento týden rozhodla přezkoumat vysoké přebytky zahraničního obchodu Německa. Pokud vyšetřování dospěje k závěru, že přebytky způsobují nerovnováhu v evropské ekonomice, a Berlín nepodnikne doporučené kroky k nápravě, může komise Německu vyměřit pokutu ve výši až 0,1 procenta HDP.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí se již hrubý domácí produkt vrátil k růstu. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK