IDEA: Ekonomika letos klesne o jedno procento, příští rok poroste

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Tuzemská ekonomika v letošním roce podle odhadu Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) klesne o jedno procento. Příští rok by však mělo již nastat mírné oživení a ekonomika by měla stoupnout o 1,9 procenta. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval šéf IDEA Jan Švejnar.

"Ekonomické oživení by mělo mít omezený efekt na nezaměstnanost, kterou odhadujeme pro příští rok na sedm procent," uvedl Vilém Semerák z IDEA. "ČR bude příští rok růst pomaleji než před rokem 2009," uvedl Švejnar.

Oživení ekonomiky podle IDEA nebude tak silné, aby hrozil výraznější nárůst inflace z cyklických důvodů. Letos by měla průměrná inflace činit 1,4 procenta a příští rok 1,1 procenta.

K devizovým intervencím ČNB Švejnar uvedl, že zásah jednoznačně zvýší odhady tempa růstu cen ve zbývajících dvou měsících letošního roku a v první části roku 2014. "Celkové dopady na exporty, spotřebu a HDP budou zřejmě podstatně mírnější, ČR by tak měla pokračovat v nastoupeném oživení, které zásah ČNB zřejmě podstatně pozitivně neovlivní," uvedl Švejnar. Dodal, že bez intervencí by pokračoval nastoupený trend klesajících nebo stagnujících cen.

Rizikem pro odhadovaný vývoj je podle Švejnara ochota domácností skutečně utrácet, vývoj v eurozóně a situace kolem politické situace.

Česká ekonomika podle dnešního odhadu ČSÚ ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla, hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy se snížil o 0,5 procenta. Analytici přitom v průměru očekávali mezičtvrtletní půlprocentní růst, tedy pokračování oživení. Meziročně tuzemské hospodářství podle předběžného odhadu kleslo o 1,6 procenta.

Česká národní banka ve své nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, očekává pokles HDP o 0,9 procenta. Pro příští rok odhad naopak zhoršila, nově čeká růst o 1,5 procenta. Banka ovšem zároveň vypracovala alternativní scénář počítající právě s devizovými intervencemi, letos v něm očekává pokles o 0,9 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta.

Ministerstvo financí letos počítá s poklesem HDP o jedno procento a příští rok růstem o 1,3 procenta. Evropská komise rovněž letos čeká pokles o jedno procento a příští rok růst o 1,8 procenta. Tyto odhady ovšem nepočítají s devizovými intervencemi ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK