Propad řecké ekonomiky se ve čtvrtletí nečekaně zmírnil

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. listopadu (ČTK) - Propad řecké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí nečekaně zmírnil. Hrubý domácí produkt se meziročně snížil o tři procenta, zatímco v předchozích třech měsících klesal o 0,7 procentního bodu rychleji. Místní statistický úřad dnes zveřejnil také údaje o srpnové nezaměstnanosti, která stagnovala na 27,3 procenta. Ve srovnání s průměrem eurozóny byla ale víc než dvojnásobná.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že čtvrtletní hospodářský pokles bude výraznější a hrubý domácí produkt od července do září klesne o 3,1 procenta. Údaje o mezičtvrtletním hospodářském vývoji úřad neposkytl. Směrem dolů ale upravil údaj o poklesu ekonomiky ve druhém čtvrtletí, a to na 3,7 procenta. Zpřesnil také hodnotu červencové nezaměstnanosti, kterou snížil na 27,3 procenta. Původní údaj činil 27,6 procenta.

Řecko v minulých letech dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dva balíky úvěrové pomoci v celkové výši 240 miliard eur (6,5 bilionu Kč). Výměnou za poskytnutou pomoc zavádí řecká vláda výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a zvyšuje daně, což sráží ekonomiku. Ta se již šestým rokem nachází v recesi. Vynucená úsporná opatření vlády odráží také vysoká nezaměstnanost v zemi, která patří k nejvyšším v Evropě.

V srpnu byla míra řecké nezaměstnanosti ve srovnání s průměrem eurozóny více než dvojnásobná. V eurozóně v září činila 12,2 procenta.

Mezinárodní věřitelé předpokládají, že za celý letošní rok řecká ekonomika klesne o čtyři procenta. Mírný růst by podle nich mohl nastat v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK