Analytici: Údaje o HDP překvapily, oživování ale bude pokračovat

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Dnešní předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí jsou sice podle oslovených analytiků velkým překvapením, zároveň ale nemění obraz postupného mírného oživování tuzemské ekonomiky. Údaje rovněž podle řady ekonomů ospravedlňují minulý týden zahájené devizové intervence ČNB.

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla, hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy se snížil o 0,5 procenta. Analytici přitom v průměru očekávali mezičtvrtletní půlprocentní růst, tedy pokračování oživení. Meziročně tuzemské hospodářství podle předběžného odhadu ČSÚ kleslo o 1,6 procenta.

"Ekonomika se tak z pohledu HDP stále pohybuje na hraně recese. Naštěstí měsíční data z reálné ekonomiky nám dávají jiný obrázek a potvrzují oživení domácí ekonomiky," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. "Dnešní údaje nemění obrázek ohledně postupného oživování české ekonomiky. Celoroční propad HDP dosáhne zhruba jedno procento, čtvrté čtvrtletí bude mezičtvrtletně výrazně v plusu," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Škop zároveň dodal, že data o HDP jsou bohužel Českým statistickým úřadem výrazně revidována a předběžné odhady dávají velmi zkreslený obrázek o tom, jak se ekonomice doopravdy daří.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka sice nejsou k dispozici detailní údaje o struktuře vývoje ekonomiky, nicméně je podle něj zřejmé, že pokles české ekonomiky vychází ze slabosti domácí poptávky i zhoršení čistého exportu.

"Studená sprcha, kterou nečekaně špatné údaje o HDP přinesly, zvýrazňuje potřebu uvolnění měnové politiky, k níž ČNB minulý týden přistoupila. Devizové intervence a oslabení kurzu koruny jsou za této situace zcela na místě. Otázkou spíše je, zda při opakování podobných negativních překvapení nesáhne ČNB k ještě výraznějšímu oslabení kurzu koruny," uvedl Marek.

Zároveň upozornil, že ekonomika nyní zaostává za svým předkrizovým vrcholem, jehož dosáhla ve třetím čtvrtletí 2008, o 3,8 procenta. "Rozdíl mezi současným výkonem ekonomiky a jejími kapacitami je 1,5 až dvě procenta," dodal.

Podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky se nabízí se teze, že takto slabý výsledek HDP zpětně ospravedlňuje slabší korunu. "Nebýt předchozí intervence ČNB, tak by dnes zřejmě koruna oslabovala," uvedl. Kvůli oslabení koruny očekává příští rok růst ekonomiky 2,3 procenta, původně to bylo 1,9 procenta. Odhad růstu HDP na 2015 ponechal na 2,4 procenta.

"Česká data ex-post v podstatě dávají částečně za pravdu ČNB, která argumentuje tím, že situace v ekonomice se nezlepšuje," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák. "Dnešní údaj zpětně potvrzuje i oprávněnost devizových intervencí ČNB," uvedl hlavní ekonom Conseq Petr Zahradník.

Už ranní informace z Evropy podle analytika ČSOB Petra Dufka naznačily, že se tempo nastavené ve druhém čtvrtletí nepodařilo udržet ani v Německu. "Tamní ekonomiku táhla vzhůru domácí poptávka, zatímco často kritizovaný "až příliš" konkurenceschopný export tentokrát nikoliv. Francouzská ekonomika stále postrádá silnější impulsy, a tak znovu sklouzla do mínusu," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK