Expert:Po zrušení víz do Kanady se počet turistů z ČR ztrojnásobí

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Počet individuálních českých turistů cestujících do Kanady se po dnešním zrušení vízové povinnosti ztrojnásobí, předpokládá poradenská společnost Mag Consulting. Do země javorového listu ročně vyjelo v posledních letech kolem 10.000 Čechů. S cestovními kancelářemi vycestuje do Kanady podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) dvakrát více Čechů. Konec víz do Kanady tak výrazně povzbudí cestovní ruch mezi oběma zeměmi.

Čeští občané mohou ode dneška cestovat do Kanady bez víz. Zrušení vízové povinnosti, která platila od července 2009, potvrdil velvyslanec Otto Jelinek, který by to prý rád udělal dříve. Bylo podle něj ale nutné změnit celý kanadský azylový systém. Kanada víza pro Čechy požadovala právě kvůli vysokému počtu občanů, kteří v zemi hledali azyl.

Do Kanady směřovalo před zavedením víz v roce 2009 na 16.000 až 17.000 českých turistů. Po zavedení vízové povinnosti se počet tuzemských návštěvníků snížil na 10.000 až 12.000.

Podle asociace se po zrušení víz počet českých turistů cestujících do Kanady s cestovními kancelářemi zvýší až na dvojnásobek. "Očekáváme, že se počet českých turistů cestujících s cestovními kancelářemi v průběhu dvou let zvýší až na 2500 osob," uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková. Podle ní administrativně náročné vyřizování víz v posledních letech mnoho turistů odradilo a volili raději USA.

Zrušení víz bude mít i pozitivní dopad také na počty zájezdů do Karibiku pořádané tuzemskými cestovními kancelářemi. Charterové lety z Prahy, operované menšími letadly, nyní musí absolvovat dvě mezipřistání, protože na kanadském území přistát nemohou. "Výrazně by se tak zvýšila nabídka CK do Kabiriku. Nově by bylo jedno mezipřistání, což by zvýšilo komfort cestování," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Pražské letiště bude mít od příštího léta po letech opět pravidelné letecké spojení s kanadským Torontem a Montrealem. Sezonní linku bude jednou týdně od 17. června do 15. října provozovat kanadská společnost Air Transat. Spojení mezi Prahou a Kanadou v roce 2009 opustily České aerolinie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK