Firma BEAS připravuje na Trutnovsku stavbu pekárny za půl mld

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Choustníkovo Hradiště (Trutnovsko) 14. listopadu - Pekárenská společnost BEAS připravuje v Choustníkově Hradišti na Trutnovsku stavbu nové pekárny zhruba za půl miliardy korun. Provoz by měl postupně přinést 120 nových pracovních míst. BEAS má zatím pekárnu v Ličně na Rychnovsku a cukrářský provoz v Letohradu. Vedle toho firma s 230 zaměstnanci podniká i v jiných než potravinářských oborech. ČTK to dnes řekl ředitel a majitel společnosti Bedřich Syrovátko.

Firma BEAS má na stavbu pekárny zatím jen nepravomocné stavební povolení. Proti povolení stavby se totiž odvolaly Občanské sdružení AKÁT a sdružení Pekaři - severovýchod, za nimiž stojí konkurenční pekárny z regionu. Odvolání bude řešit hradecký krajský úřad. Odpůrcům se mimo jiné nelíbí, že nová pekárna má dotaci 75 milionů korun. "Příjemce dotace bude nespravedlivě zvýhodněn a nás to ovlivní dost významným způsobem, protože budeme mít problém se zaměstnaností a s odbytem," uvedl nedávno v České televizi majitel Hradecké pekárny Josef Homoláč.

Pekárna má v Choustníkově Hradišti stát v nové průmyslové zóně, v níž již firma BEAS v roce 2010 postavila fotovoltaickou elektrárnu. "Stavba pekárny je v souladu s územním plánem. Na základě pravomocných stavebních povolení nyní stavíme infrastrukturu pro pekárnu," řekl Syrovátko.

Pokud se firmě BEAS podaří pekárnu postavit, přesáhnou její investice v souhrnu několika posledních let 1,4 miliardy korun. Zhruba 250 milionů korun podnik již investoval do rozvoje pekárny v Ličně, další významné částky vložil do stavby tří slunečních elektráren. Aktivity má firma také v zemědělství, maloobchodu, stavebnictví a v oboru nemovitostí, v němž působí i v zahraničí, konkrétně v Chorvatsku.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK