Zaměstnavatelé: Letos bude v EU stagnace, oživení v příštím roce

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Pro letošek očekávají zaměstnavatelé napříč EU ekonomickou stagnaci a v rámci eurozóny propad hrubého domácího produktu o půl procenta. Pro příští rok jsou výrazně optimističtější, ekonomika zemí EU prý poskočí o 1,4 procenta a eurozóny o 1,1 procenta. Vyplývá to z ekonomického výhledu, který dvakrát ročně vydává Konfederace evropského podnikání (Businesseurope) ve spolupráci se svými 41 členskými evropskými svazy zaměstnavatelů.

Predikce evropského byznysu pro letošek umísťuje ČR mezi 26 zeměmi z hlediska růstu ekonomiky na 17. až 18. místo společně se Španělskem. Svaz průmyslu a dopravy, který je členem konfederace, v době sestavování predikce očekával totiž pro letošek pokles HDP o 1,2 procenta, většina evropských zemí na tom ekonomicky bude lépe. Očekávání pro příští rok jsou příznivější, předpověď svazu hovoří o růstu české ekonomiky o 1,2 procenta.

Česko se sice zařadí mezi skupinu dynamičtějšího růstu, bude ovšem zaostávat za dalšími členskými státy EU stojícími mimo eurozónu, jimž se predikuje relativně silný růst. Jde například o Polsko s očekávaným 2,6procentním zvýšením HDP, britským 2,3procentním růstem či 2,1procentním růstem ve Švédsku. Růst HDP ČR podle Businesseurope bude zaostávat také za dynamikou německé ekonomiky (1,8 procenta).

Očekávání českých firem do příštího roku jsou poměrně optimistická navzdory aktuálním předběžným výsledkům HDP za třetí čtvrtletí 2013, zveřejněným dnes Českým statistickým úřadem. "Meziročně se sice pokles očekával, ale slabší, rozhodně ne o 1,6 procenta. Mezičtvrtletně se čekal mírný růst," uvedl k výsledkům analytik svazu Bohuslav Čížek.

Uvedené výsledky vyžadují podle něj korekci očekávání HDP pro letošní rok směrem dolů zhruba k hodnotě minus 1,5 procenta. Tím se umístění ČR na pomyslném žebříčku tempa růstu může ještě mírně zhoršit. "V průběhu příštího roku, pokud nedojde k výraznějším problémům v eurozóně a nenaplní se některá rizika, naše ekonomika by se postupně měla stabilizovat a mírně růst," dodal Čížek.

ČR si proti ostatním státům zatím stojí dobře v otázce zaměstnanosti. Zatímco letošní nezaměstnanost celé EU bude podle výhledu činit 11,2 procenta a v příštím roce klesne na 10,6 procenta, pro Česko se v letošním i následujícím roce očekává nezměněná nezaměstnanost 7,2 procenta. ČR je tak na 8. místě z 26 evropských zemí.

Businesseurope letos očekává, že inflace v EU bude 1,7 procenta a v příštím roce 1,8 procenta. V eurozóně má letos činit 1,5 procenta a 1,6 procenta v roce 2014. Očekávání pro ČR činí letos 1,6 procenta a v následujícím roce 1,7 procenta.

"Evropská ekonomika začíná odbočovat správným směrem. Ovšem dnes zveřejněné neuspokojivé výsledky průmyslu nás varují, že na to, abychom se dostali na cestu dlouhodobě udržitelného růstu, musíme udělat ještě mnoho práce. Vlády a EU musí přijmout dostatečná opatření směřující ke snížení nerovnováhy v makroekonomické oblasti, která přispěla ke vzniku nedávné ekonomické krize," uvedl šéf Businesseurope Markus J. Beyrer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK