ČTÚ zahájí další správní řízení kvůli operátorským smlouvám

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Český telekomunikační úřad zřejmě zahájí správní řízení s dalšími telekomunikačními firmami kvůli znění zákaznických smluv. Na podzim prověřoval 40 operátorů a u všech zjistil větší či menší pochybení. Úřad již dříve kontroloval tři tuzemské mobilní operátory a se všemi chce ještě letos řízení rovněž zahájit. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Drtina.

"Celkem šest firem kontrolu neumožnilo, protože nedodaly podklady. S nimi jsme zahájili správní řízení okamžitě a udělujeme pokuty. Ostatní nedostatky buď ještě v průběhu kontroly opravili, nebo slíbili, že to vbrzku opraví. Tam, kde je to závažnější pochybení, nebo jich je víc, budeme zahajovat správní řízení buď o uložení pokuty, nebo na změnu obchodních podmínek," uvedl Drtina.

Mobilní operátoři na kontrolu zareagovali postupnými změnami podmínek. Například když ČTÚ oznámil záměr zahájit správní řízení s T-Mobilem kvůli nabídce takzvaných neomezených tarifů, operátor nejasná omezení z podmínek sám vypustil. Nedostatky ale dál přetrvávají.

"Zásadní výtky ze strany ČTÚ se stále týkají informování o minimální úrovni kvality poskytovaných služeb a obecné nepřehlednosti smluvních podmínek, které sestávají z velkého množství dokumentů," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Operátoři podle něj také neuvádějí, která koncová zařízení v síti jsou či nejsou povolená a jaké technické požadavky musí splňovat.

Další významné změny se očekávají v souvislosti s novelou zákona o elektronických komunikacích, která se zaměřila na některé dosud nepostižitelné nežádoucí praktiky operátorů. V návaznosti na ni musejí operátoři upravit své obchodní podmínky v zákonem stanovené lhůtě šesti měsíců od její účinnosti, tedy do 8. února 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK