Euro oslabilo k dolaru kvůli údajům o hospodářském růstu eurozóny

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. listopadu (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích oslabovalo k americkému dolaru kvůli nejnovější statistice z eurozóny, podle které hospodářský růst měnové unie ve třetím čtvrtletí zpomalil. Dolar k jenu během dne zpevnil na nejvyšší úroveň za dva měsíce. Trh tak reagoval na vyjádření japonského ministra financí, který nevyloučil možnost devizových intervencí v zemi.

Euro k dolaru dnes před 17:00 SEČ oslabovalo zhruba o 0,15 procenta na 1,3466 USD. Dolar k jenu zpevňoval o 0,6 procenta na 99,91 JPY. Během dnes se ale dostal až na 100,04 JPY. Výprodej jenu vyvolal japonský ministr financí Taró Aso, když v japonském parlamentu řekl, že Japonsko si mezi svými nástroji měnové politiky musí ponechat možnost devizových intervencí. Ty vedou k nárůstu devizových rezerv a oslabují národní měny.

Japonský jen dnes ale oslabilo i vyjádření americké ekonomky Janet Yellenové navržené do funkce šéfky americké centrální banky (Fed). Yellenová naznačila, že v pozici šéfky Fedu nebude spěchat s omezování podpůrné měnové politiky.

Statistický úřad Eurostat pak dnes oznámil, že hrubý domácí produkt eurozóny ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí činil růst 0,3 procenta, což tehdy znamenalo konec hospodářské recese.

"Vyhlídky růstu Spojených států a eurozóny se začínají rozcházet," poznamenala podle agentury Reuters analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotiabank. Situace podle ní pravděpodobně podpoří americký dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK