Pražská burza mírně posílila, akcie TMR rostly téměř o desetinu

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Pražská burza po dvoudenním propadu dnes mírně posílila. Index PX se tak opět vrátil nad hranici 1000 bodů, když stoupl o 0,28 procenta na 1001,65 bodu. Nejvíce si polepšily akcie TMR, jejichž cena vzrostla téměř o desetinu. Stále jsou ale pod úrovní, na kterou je srazil říjnový propad ceny o polovinu. Naopak energetická firma ČEZ výrazně ztrácela. Vyplývá to z výsledků burzy.

Ve středu se index pražské burzy dostal po oslabení poprvé po dvou týdnech pod psychologickou hranici 1000 bodů. Dlouho se tam však nezdržel, dnes jej mírný růst dostal těsně nad tisícovku. Největší podíl na posílení burzy měly pravděpodobně cenné papíry bank a pojišťovací skupiny VIG.

Komerční banka dosáhla druhého největšího objemu obchodování z hlavních emisí a její akcie zdražily o 1,1 procenta na 4500 korun. "Akciím Komerční banky pomáhá i zvýšení cílové ceny na 5126 Kč z 4662 Kč od analytiků JPMorgan," sdělil analytik Pavol Mokoš z Patria Direct. Bankovní skupina Erste posílila o 0,62 procenta na 680,2 koruny a VIG o 1,56 procenta na 995,8 koruny.

Nejvýraznější růst zaznamenaly cenné papíry provozovatele horských turistických středisek Tatry mountain resorts (TMR), a to o 9,33 procenta na 574 korun, ovšem jen s velmi malým podílem na celkovém objemu transakcí na pražské burze. Ani posílení o téměř desetinu nepomohlo TMR alespoň částečně smazat značné ztráty, které akcie firmy utrpěly v polovině října, kdy se začaly obchodovat bez nároku na dividendu. Tehdy se cena akcií snížila o více než 50 procent.

Růst cenných papírů o 2,02 procenta na 83,45 koruny si připsala likérka Stock. Také ona ale dosáhla ve srovnání s dalšími hlavními emisemi jen malého objemu obchodů.

Podstatnějšímu navýšení burzovního indexu zabránilo oslabení cenných papírů ČEZ. Cena akcií firmy klesla o 1,63 procenta na 548,9 koruny. "Dnešní propad jde vrub slabých výsledků a ještě slabšího výhledu německého konkurenta RWE, který v příštím roce očekává pouze zhruba poloviční zisk," uvedl Mokoš.

Oslabení postihlo také tabákovou společnost Philip Morris ČR, a to o 0,71 procenta na 10.550 korun, nebo telekomunikačního operátora Telefónica CR, jehož akcie zlevnily o 0,17 procenta na 297,3 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK