Americké akcie po rekordech dál mírně rostou

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. listopadu (ČTK) - Americké akcie po středečním vzestupu na nová maxima dnes dál mírně rostou. Trh podpořila vyjádření kandidátky na novou šéfku americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, která dnes předstoupila před bankovní výbor Senátu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) získával 0,2 procenta a pohyboval se kolem 15.852 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 0,4 procenta na 1788 bodů. Oba ukazatele se ve středu vyhouply na nové rekordní závěry. Index převážně technologického trhu Nasdaq naopak oslaboval o zhruba jeden bod na 3964 bodů.

Yellenová v předem připraveném projevu pro senátní výbor uvedla, že americká ekonomika smazala ztráty, které utrpěla v době velké recese, nezaměstnanost však stále zůstává příliš vysoká. Potvrdila tak, že Fed pod jejím vedením bude nadále udržovat krajně uvolněnou měnovou politiku na podporu ekonomiky.

Technologický sektor oslaboval pod tlakem propadu akcií společnosti Cisco Systems o 13 procent. Přední producent síťové technologie varoval, že jeho tržby se v tomto čtvrtletí sníží o deset procent a klesat budou i v prvním pololetí příštího roku.

hp šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK