Člen rady: Ekonomika možná v horším stavu než se předpokládalo

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha (ČTK) 14. listopadu - Pokud se dnešní předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí potvrdí, je ekonomika v poněkud horším stavu, než Česká národní banka předpokládala. Uvedl to dnes na twitterovském účtu ČNB člen bankovní rady Kamil Janáček. Jeho vyjádření je neobvyklé, centrální banka totiž standardně předběžné odhady, které neobsahují strukturu vývoje ekonomiky, nekomentuje.

Janáček dodal, že předběžné údaje o HDP ukazují spíše na přítomnost, rozhodně neumožňují sofistikovanější úvahy o budoucím vývoji.

Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ v letošním třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla, hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy se snížil o 0,5 procenta. Analytici v průměru očekávali mezičtvrtletní půlprocentní růst, tedy pokračování oživení. Meziročně HDP klesl o 1,6 procenta.

Dnešní údaje sice podle oslovených analytiků sice velkým překvapením, nemění ale obraz postupného mírného oživování tuzemské ekonomiky. Údaje rovněž podle řady ekonomů ospravedlňují minulý týden zahájené devizové intervence ČNB.

Centrální banka začala intervenovat minulý týden ve čtvrtek a vyvolala tím diskuse mezi odbornou i laickou veřejností. ČNB chce oslabit korunu a držet kurz poblíž hranice 27 korun za euro, podle guvernéra ČNB Miroslava Singera to bude nejméně rok a půl. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak premiér v demisi Jiří Rusnok uvedl, že intervence domácí ekonomice pomohou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK