ČNB zveřejní informace k jednání bankovní rady a prognóze

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Česká národní banka dnes vydá čtvrtou zprávu o inflaci a záznam z jednání bankovní rady ze čtvrtka 7. listopadu. Bankovní rada tehdy zahájila devizové intervence s cílem oslabit kurz koruny, a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Ve zprávě o inflaci pak zveřejní detailní propočty k poslední makroekonomické prognóze i k alternativnímu scénáři, který právě počítá s využitím devizových intervencí.

Česká národní banka ve své nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, očekává pokles HDP o 0,9 procenta. Pro příští rok odhad naopak zhoršila, nově čeká růst o 1,5 procenta. Banka ovšem zároveň vypracovala alternativní scénář počítající právě s devizovými intervencemi, letos v něm očekává pokles o 0,9 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta.

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu, a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Centrální banka chce držet kurz poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění propadu hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK