Americké akcie pokračují v růstu na nová maxima

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Americké akcie pokračují i na konci týdne v mírném vzestupu na nová maxima. Wall Street nadále čerpá z ujištění kandidátky na novou šéfku americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, že banka bude v podpůrné měnové politice pokračovat i po jejím nástupu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) získával 0,25 procenta a pohyboval se kolem 15.915 bodů. Širší index S&P 500 posílil o půl desetiny procenta na 1792 bodů. Oba ukazatele v posledních dvou dnech rostly na nové rekordní závěry a posilují již šest týdnů po sobě. Index trhu Nasdaq byl na 3974 bodech, těsně nad čtvrtečním závěrem.

Yellenová ve čtvrtek ve slyšení před senátním výborem bránila krajně uvolněnou měnovou politiku na podporu ekonomiky. Dala najevo, že Fed bude v podpůrných nákupech dluhopisů pokračovat, dokud ekonomika a trh práce plně neoživí.

Trh příliš nereagoval na zprávy z amerického průmyslu. Ty ukázaly, že průmyslová výroba v USA v říjnu celkově klesla, klíčový zpracovatelský sektor ale oživil. Zpracovatelský průmysl ve státě New York podle dílčích údajů ale tento měsíc nečekaně oslabuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK