Prodej mobilů do září vzrostl na 1,8 milionu kusů

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Prodej mobilních telefonů od ledna do září meziročně mírně vzrostl na 1,8 milionu zařízení. Vedou chytré mobilní telefony s podílem kolem 55 procent. Vyplývá to z informací analytické společnosti GfK Czech.

"Trh mobilních telefonů se za prvních devět měsíců pohybuje na podobné úrovni jako rok minulý. V kusovém vyjádření to znamená meziroční mírný nárůst," uvedla GfK.

Podle neoficiálních informací si prvenství na trhu klasických i chytrých mobilů po celý rok udržel jihokorejský Samsung s podílem 43 procent, následuje Nokia s 22 procenty a Sony se šesti procenty. Na dalších místech jsou HTC a Huawei.

Mezi smartphony má Samsung podíl 41 procent, následuje Sony s 11 a Nokia s deseti procenty. Čtvrtá příčka patří HTC, Huawei a Apple. Nejprodávanějším operačním systémem je Android s podílem 80 procent.

Roční prodej mobilních telefonů v Česku se už několik let pohybuje kolem 2,7 až 2,8 milionu kusů. Největší množství připadá na poslední čtvrtletí v roce. V Česku je přes 14 milionů aktivních mobilních čísel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK