Prodej aut v EU vzrostl v říjnu o 4,7 procenta

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. listopadu (ČTK) - Prodej aut v Evropské unii v říjnu vzrostl o 4,7 procenta na 1,004.935 vozů. Prodej se poprvé od září 2011 zvýšil již druhý měsíc za sebou. Růst zaznamenaly všechny velké trhy vyjma Itálie. Od počátku letošního roku je však prodej stále nižší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

 

V Itálii se v říjnu prodej aut snížil o 5,6 procenta. V dalších velkých zemích však prodej rostl. V Německu, které je největším automobilovým trhem v regionu, se počet registrací zvýšil o 2,3 procenta. Nejvyšší byl růst ve Španělsku, kde činil 34,4 procenta.

Za leden až říjen bylo v EU registrování více než deset milionů nových aut. To je o 3,1 procenta méně, než ve stejném období loni. Z velkých trhů však rostl prodej pouze v Británii, o více než desetinu, a ve Španělsku, kde byl vyšší o 1,1 procenta. V Německu prodej klesl o 5,2 procenta.

Z velkých automobilek se prodej Toyoty zvýšil o 17 procent a Renaultu o 14,8 procenta. Největší evropské automobilce Volkswagen, která má na trhu EU více než čtvrtinový podíl, stoupl prodej o 5,8 procenta, z toho prodej české Škoda Auto vzrostl o 23,7 procenta. Pokles prodeje nadále trápí italský Fiat a francouzskou PSA Peugeot Citroën.

Navzdory známkám oživování poptávky je celý evropský automobilový trh na nejlepší cestě vykázat v letošním roce již šestým rokem celoroční pokles prodeje. Prodej aut v Evropě je nyní nejnižší za dvě desetiletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK