OECD zhoršila výhled české ekonomiky, letos klesne o 1,5 procenta

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. listopadu (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zhoršila výhled vývoje české ekonomiky na letošní i příští rok. Česká ekonomika v letošním roce klesne o 1,5 procenta. V předchozí, květnové prognóze přitom OECD předpovídala snížení hrubého domácího produktu Česka jen o jedno procento.

V roce 2014 se má česká ekonomika vrátit k růstu. OECD však snížila výhled tempa růstu na 1,1 procenta z 1,3 procenta. V roce 2015 má růst zrychlit na 2,3 procenta.

Výhled OECD patří mezi prognózami jiných významných domácích a mezinárodních institucí k nejpesimističtějším. České ministerstvo financí zlepšilo na konci minulého měsíce odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl HDP klesnout o jedno procento a příští rok stoupnout o 1,3 procenta. Podle Mezinárodního měnového fondu má česká ekonomika letos klesnout o 0,4 procenta a příští rok stoupne o 1,5 procenta.

Evropská komise ve svém posledním odhadu na počátku listopadu uvedla, že česká ekonomika letos klesne o jedno procento. V příštích dvou letech se ale podle prognózy HDP vrátí k růstu, který bude činit 1,8 a 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK